Spring til indhold

Holbæk Ensemblet med Carl Nielsen

Onsdag den 4. marts 2015 kl. 20 Pris: 150
04.03.2015

Holbæk Ensemblet med Carl Nielsen

Onsdag den 4. marts byder Holbæk Ensemblets strygekvartet publikum velkommen indenfor i Carl Nielsens verden med en opførelse af hans første strygekvartet. Aftenen vil desuden byde på musik af Mozart og fællessang med Carl Nielsen-sange fra Højskolesangbogen.

Danmarks store komponist Carl Nielsen ville i år være fyldt 150 år, og det er en god anledning til at fejre den alsidige komponist, som både skrev kammermusik, komplicerede, symfoniske værker og mere end 300 sange, der var med til at lægge grunden til den folkelige sangtradition.

Carl Nielsens kammermusik har en fremtrædende plads i det internationale repertoire, men han komponerede kun et begrænset antal værker for strygere. Strygekvartetten (Opus 13 i G-mol), som Holbæk Ensemblet vil spille, er hans første fra 1887/88, men blev først opført offentligt den 3. februar 1898 i det, som dengang hed Koncertpalæet, det senere Odd Fellow Palæ.

Anmeldelserne bl.a. i avisen 'Vort Land' var meget begejstrede for det tidlige værk:

"Den 10 Aar gamle Kvartet bragte et Pust af Ungdom og Friskhed, som var velgørende. Der var en Fart og Kraft i dette Begynderarbejde, som henrev Tilhørerne."

Carl Nielsens folkelige sange er blevet en integreret del af den danske kulturarv og i den nyeste udgave af Højskolesangbogen er der 36 sange, som er komponeret af ham, bl.a. 'Solen er så rød mor', 'Jens Vejmand' og 'Jeg ved en lærkerede'.

Carl Nielsen voksede op langt ude på landet som hyrdedreng og spillemand, og han glemte aldrig den folkelige baggrund, som var en uudtømmelig inspirationskilde:

"Naar jeg skriver disse letfattelige, enkle Melodier er det som om det slet ikke er mig der komponerer, det er som om - hvad skal jeg sige - det var Folk fra min Barndom ovre på Fyn eller som om det var det danske Folk som ønsker noget gennem mig. "

Foruden 'geniet' Carl Nielsen vil publikum også kunne nyde musik af Mozart fortolket af det klassiske strygerensemble.Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Steffen Højager